Miksi trampoliini kannattaa hankkia omalle pihalle?

Trampoline

Kun lumi sulaa ja ulkona olo alkaa taas houkuttaa, aletaan monissa perheissä ruinata omaa trampoliinia. Kukapa lapsi ei rakastaisi trampoliinilla pomppimista, ja kiehtoo se monia aikuisiakin! Monet kuntoilusta kiinnostuneet aikuiset ovat ihan tosissaan hurahtaneet trampoliineihin, sillä kun pompit trampoliinilla vaivaiset 10 minuuttia, on sillä alaraajoille ja keskivartalolle samat vaikutukset kuin puolen tunnin juoksulenkillä. Hyppely laittaa lymfakierron liikkeelle, ja tehostaa kuona-aineiden poistumista elimistöstä. Syke nousee – puolen tunnin hyppelyn ansiosta normaalikuntoiselta mieheltäkin palaa yli 300 kaloria ja syke on treenin ajan noin 120–160. Trampoliinilla hyppiminen ei siis suinkaan ole mitään turhaa nyhjäämistä, vaan se parantaa koordinaatiota, kehonhallintaa, lihaskuntoa ja kestävyyttä. Trampoliiniliikuntaa oikein suositellaan neurologisista ongelmista kärsiville henkilöille, myös aikuisille. Kuntosalille ja uimaan pitää aina erikseen lähteä, mutta oman pihan trampoliini on kätevästi ulottuvilla.

Miksi vanhemmat eivät tykkää trampoliineista?

Vanhemmat eivät aina ole niin innoissaan lasten himoitsemasta trampoliinista. Vastustelun syistä yleisimmät ovat ne, että trampoliini maksaa, trampoliini pilaa koko pihan, ja että trampoliini on vaarallinen. Ainakaan ensimmäistä väitettä ei käy kiistäminen. Ellei voita jossain trampoliiniarvonnassa tai ellei joku halua antaa trampoliinia lahjaksi teidän perheellenne, trampoliinin hankkiminen tarkoittaa rahanmenoa. Halvimmat trampoliinit turvaverkkoineen maksavat noin 200 euroa, minkä lisäksi autottomalle perheelle voi nousta ongelmaksi se, miten paketti saadaan kotiin. Jos trampoliinin ostaa verkkokaupasta, joutunee maksamaan toimituskulut, ja jos trampoliini on ostettu kivijalkakaupasta, täytyy järjestellä kyyti tuotteelle.

Jos tahtoo mahdollisimman pitkäikäisen ja turvallisen trampoliinin, joutuu siihen sijoittamaan satoja euroja lisää rahaa. Trampoliineihin erikoistuneista kaupoista ostettu, halkaisijaltaan noin kolmimetrinen trampoliini saattaa maksaa (turvaverkkoineen) jopa 800 euroa. Toisaalta, tällainen trampoliini on erittäin laadukas, sopii usein ympärivuotiseen käyttöön, ja siihen saa varaosia tulevaisuudessakin. Laadukkaimmissa trampoliineissa saattaa olla hurja 10 vuoden runkotakuu, ja myös niiden pehmusteelle ja hyppymatolle on myönnetty laadukkaista materiaaleista kertova, pitkä takuu. Paras trampoliini löytyy täältä.

Jos piha on kovin pieni, ei trampoliini sille välttämättä mahdu. Vanhempia saattaa myös huolettaa se, kuinka rumaksi heidän pihansa muuttuu mokoman hökötyksen myötä. Taloyhtiössä voitaisiinkin keskustella yhteisen trampoliinin hankkimisesta. Se voitaisiin sijoittaa yhteiselle tontille taloyhtiön kaikkien lasten käytettäväksi. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, kannattaa lasten vanhempien punnita arvojaan. Trampoliinista olisi lapsille paljon iloa, ja se kannustaisi heitä liikkumaan vapaa-ajalla enemmän. Jos trampoliini vain pihalle sopii, olisiko mahdollista, että silmä tottuisi siihen? Lapset ovat pieniä vain kerran, ja ehkä jo muutaman vuoden päästä trampoliini voidaan myydä pois.

Kolmas väite on trampoliinin vaarallisuus. Yli 10 prosenttia lasten kesäaikaan saamista vammoista, venähdyksistä, revähdyksistä ja murtumista (esimerkiksi murtuneista varpaista) liittyy trampoliiniin. Trampoliinin käyttämiseen siis liittyy riskejä, mutta ne on suhteellisen helppo eliminoida.

Miten trampoliinilla hyppimisestä tulee turvallista?

Ainakin puolet kaikista trampoliineilla syntyneistä vammoista olisi ollut ehkäistävissä noudattamalla turvallisuusohjeita. Lapsia ei tulisi päästää pomppimaan keskenään, vaan aikuisen on aina valvottava sitä, ettei kukaan mene trampoliinin alle eikä trampoliinilla ole kerrallaan kuin yksi pomppija. Jos trampoliinilla on monta yhtä aikaa, voivat heiveröisimmät jäädä muiden alle.
Turvaverkko on ehdoton suojavaruste joka trampoliinille, sillä turvaverkko estää putoamisesta johtuvat tapaturmat. Trampoliinilta putoaminen on toinen yleinen tapaturma yhteen törmäämisen lisäksi. Turvaverkon tolppiin voi kaiken varalta hankkia erilliset pehmusteet.

Ennen trampoliinille nousemista tulee varmistaa, ettei trampoliini ole likainen, märkä tai rikki, ja ettei pomppimista suunnittelevan vaatteissa ole mitään kovaa tai terävää. Jos pomppija on isompi, ei hänen ole syytä olla humalassa, sillä alkoholin vaikutuksen alaisena voi innostua kokeilemaan liian rajuja ja haastavia temppuja. Niin lasten kuin aikuisten pitää ottaa ensin haltuun ns. suorahyppy, ja vasta tekniikan kehittyessä on aika alkaa harjoitella temppuja.
Uskotaan, että turvallisin trampoliini on korkeintaan 4,5 metriä halkaisijaltaan. Tätä isommissa trampoliineissa on esimerkiksi tehokkaiden jousien ansiosta mahdollista saavuttaa niin kova liike-energia, että loukkaantumisriski kasvaa. Myös trampoliinin sijoittamispaikkaan kannattaa kiinnittää huomiota – trampoliinin ympärillä ei saisi olla puun oksia tai isoja kiviä, eikä trampoliinia kannata sijoittaa liian lähelle seinää. Kaikkien trampoliinin jalkojen tulee olla kiinnitettynä tukevasti maahan.